De notaris en zijn team informeren, adviseren en begeleiden je bij alle sleutelmomenten van je leven.
In de eerste zes maanden van dit jaar verwierpen 26.112 Belgen kosteloos een erfenis via een notaris. Door de erfenis te verwerpen, vermijden erfgerechtigden dat ze de schulden van de overleden persoon moeten betalen. Een kosteloze verwerping is mogelijk voor erfenissen die niet meer waard zijn dan 6.093,20 euro.
Niet meer naar de rechtbank
Uit cijfers van de Federatie van het Notariaat (Fednot) blijkt dat al 26.112 Belgen een verklaring van verwerping voor een notaris hebben afgelegd in de eerste zes maanden van dit jaar.
Notaris Carol Bohyn, woordvoerder van Notaris.be: “Vroeger moesten burgers hiervoor naar de rechtbank stappen. Die optie is intussen weggevallen. Nu kan het bij een notariskantoor in de buurt waar ze soms ook al eerder beroep op deden. De mogelijkheid om gratis te verwerpen via een notaris wordt ook steeds bekender bij het grote publiek.”
Moet je een erfenis sowieso aanvaarden?
Een erfgerechtigde heeft drie opties: de erfenis zuiver aanvaarden, verwerpen of aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving. De laatste optie is een aanrader als je niet zeker bent van wat er precies in de erfenis zit. De notaris zal dan een inventaris opmaken van de inkomsten en de schulden. Zo weet je waar je aan toe bent.
Een erfenis gratis verwerpen: wat is het grensbedrag?
Weet je als erfgerechtigde zeker dat de erfenis meer schulden dan baten bevat, dan kan je de erfenis verwerpen. Het verwerpen van een deficitaire of kleine erfenis kan door een verklaring van verwerping op te laten maken door een notaris. Je kan de erfenis kosteloos verwerpen als het bedrag dat je zou ontvangen, na aftrek van alle schulden, niet hoger is dan 6.093,20 euro.
Verklaring van verwerping wordt geregistreerd
De notaris schrijft de gegevens van de verklaring van verwerping in het zogenaamde Centraal Erfrechtregister (kortweg CER) in. Dat register wordt beheerd door Fednot. Deze inschrijving is gratis voor de erfgerechtigde die onder de voorwaarden van een kosteloze verwerping valt. De kosten worden gedragen door een fonds dat door het notariaat is opgericht.
Als je de erfenis hebt verworpen, kunnen de schuldeisers van de overledene niet meer voor de betaling van de schulden bij je aankloppen.
Notaris Carol Bohyn: “Het volstaat dat de erfgerechtigde een kopie van de akte van verwerping aan de schuldeiser voorlegt. Gevolg is wel dat de erfgenaam afstand doet van alle goederen uit de nalatenschap van de overleden persoon. Persoonlijke zaken, bijvoorbeeld foto’s, uit de nalatenschap opeisen, kan dus niet.”
Hoeveel tijd heb je om een erfenis te verwerpen?
In theorie heb je als erfgenaam 30 jaar de tijd om een erfenis te verwerpen.
Notaris Carol Bohyn: “Maar je wacht best niet te lang. Anders bestaat het risico dat je iets doet dat als
een zogenaamde stilzwijgende aanvaarding van de nalatenschap wordt aanzien. En dan moet je de schulden van de overledene toch nog betalen. Zo kan de overschrijving van een miniem bedrag van de bankrekening van de overledene naar de bankrekening van de erfgerechtigde als stilzwijgende aanvaarding worden bestempeld.”
Er is nog een goede reden om niet te talmen met de verwerping van een nalatenschap: als de erfgerechtigde zou overlijden zonder dat hij de nalatenschap heeft verworpen, dreigen zijn kinderen de dupe te worden.
Heb je al een erfenis verworpen?
Wanneer de notaris de verklaring heeft geregistreerd in het Centraal Erfrechtregister, komt de akte van verwerping ook automatisch terecht in je persoonlijke digitale kluis op https://www.izimi.be/nl/
Izimi bevat alle notariële akten sinds 2015. Via je Izimi kluis kan je de akte delen met wie je wil.
Technologie staat niet stil en is een groot deel van ons leven. Het gebruiken van artificiële intelligentie kan je bij veel dagelijkse taken helpen, zoals het schrijven van teksten of het opzoeken van een recept. Artificiële intelligentie biedt meestal een toegankelijke, vlotte en voordelige oplossing. Het lijkt dan ook handig om AI in te schakelen bij belangrijke zaken, zoals het opstellen van een testament. Maar is dit wel een goed idee? En wat zijn de risico’s bij het laten opstellen van een testament door AI? We zetten het graag voor je op een rij.
Een testament opstellen is een uiterst persoonlijke handeling. Je bepaalt namelijk wat er na je overlijden met je vermogen gaat gebeuren. Het is dus belangrijk dat het opstellen van een testament kan gebeuren in alle veiligheid en vertrouwen. Chatbots blijven computers en geen mensen. Ze kunnen, in tegenstelling tot mensen, niet aanvoelen wanneer je twijfelt of emotioneel bent. Ook zullen ze geen bijkomende vragen stellen om jouw verhaal beter te begrijpen en een op maat gemaakt testament af te werken.
Een mens daarentegen zal wel echt luisteren naar jouw verhaal en is in staat dingen te zien die jij misschien wel over het hoofd ziet. De notaris kan bij uitstek een sleutelrol spelen in het opstellen van een testament. Dankzij de juridische expertise en onafhankelijke positie van de notaris kunnen jouw wensen op een correcte en vertrouwelijke manier worden vastgelegd. Wanneer je je testament laat opstellen door een notaris ben je ook zeker dat je naasten de echtheid van het testament niet in twijfel kunnen trekken.
In de eerste zes maanden van 2025 waren er in ons land bijna 17% meer verkopen in vergelijking met dezelfde periode in 2024. In Vlaanderen bedroeg de groei zo’n 18%. Dat blijkt uit de Vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot).
De gemiddelde prijs van een woonhuis zat in de lift: +5,1%. Die van een appartement bleef redelijk stabiel op nationaal niveau: +0,2%. In Vlaanderen was er een lichte prijsdaling.
Jonge kopers van een appartement waren wat actiever in Vlaanderen: hun aandeel bedroeg 30%. Een jaar geleden ging het om 28%. Voor huizen bleef hun aandeel stabiel: 31%.
Aantal verkopen: +16,7% in België en +18,2% in Vlaanderen
Fednot analyseerde alle vastgoedtransacties die in het 1ste semester van 2025 in ons land werden afgesloten. Hieruit blijkt dat er op nationaal vlak +16,7% meer verkopen waren in vergelijking met het 1ste semester van 2024.
In Vlaanderen was de groei iets groter: +18,2%. In Brussel steeg het aantal verkopen met +8,6%. In Wallonië bedroeg de groei +16%.
Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “Begin 2025 zagen we na moeilijke jaren een heropleving van de markt qua aantal verkopen. Deze trend zette zich voort in de afgelopen maanden. Tegelijkertijd bleven de prijzen, zeker die van appartementen, onder controle.”
Hoe evolueerden de verkopen in de Vlaamse provincies?
Het aantal verkopen steeg het afgelopen semester in alle Vlaamse provincies: uitschieter was Vlaams-Brabant, met een groei van +20,2%. Meteen gevolgd door de provincie Antwerpen: +19,7%. Het aantal verkopen steeg het minst in West-Vlaanderen: +14,9%. In Oost-Vlaanderen bedroeg de groei +18%, in Limburg +18,4%.
Gemiddelde leeftijd kopers
Wie in de eerste jaarhelft in België een huis kocht, was gemiddeld 38 jaar oud. De gemiddelde leeftijd van een koper van een huis bedroeg in Vlaanderen ook 38 jaar. In Wallonië en Brussel waren kopers wat ouder: gemiddeld 39 en 41 jaar.
Als we inzoomen op de Vlaamse provincies, stellen we vast dat de koper van een huis gemiddeld het oudst was in Vlaams-Brabant: 39 jaar. In Oost-Vlaanderen lag de gemiddelde leeftijd voor een huis het laagst: 37 jaar.
De gemiddelde leeftijd van de koper van een appartement in België bedroeg 42 jaar. In Vlaanderen ging het om 43 jaar. In Brussel om 40 jaar en in Wallonië om 44 jaar.
In de provincie Antwerpen was de koper van een appartement het jongst: gemiddeld 40 jaar. In West-Vlaanderen ging het om 48 jaar.
Waar in Vlaanderen kochten jonge kopers een appartement of een huis?
Voor appartementen bedroeg het aandeel jonge kopers, van 18 tot en met 30 jaar, 30% in het 1ste semester van 2025. In 2024 ging het nog om 28%.
Wat huizen betreft, ging het, net zoals een jaar geleden, om 31%.
Jonge kopers van een appartement waren vooral actief in de provincie Antwerpen: het aandeel kopers van 18 tot en met 30 jaar bedroeg er 37%. Kopers van 18 tot en met 25 jaar hadden in Antwerpen een aandeel van 11%, voor kopers van 26 tot en met 30 jaar ging het om 26%. In vergelijking met vorig jaar waren kopers van 26 tot en met 30 jaar zelfs wat actiever in Antwerpen: toen ging het om een aandeel van 23%.
In West-Vlaanderen was het aandeel jonge kopers van een appartement een stuk lager dan in de andere Vlaamse provincies in het afgelopen semester: het aandeel kopers van 18 tot en met 30 jaar bedroeg er 16%. Kopers van 18 tot en met 25 jaar hadden er een aandeel van 6%, voor kopers van 26 tot en met 30 jaar ging het om 10%. Een jaar geleden ging het om 6 en 9%.
Jonge kopers van een huis waren het afgelopen semester vooral actief in Oost- en West-Vlaanderen. Het aandeel van kopers van 18 tot en met 30 jaar bedroeg er 34%. Hun aandeel was het kleinst in de provincie Vlaams-Brabant: 24%.
Gemiddelde prijs van een woonhuis in België: 346.648 euro (+5,1% t.o.v. 2024)
Een woonhuis in ons land kostte in de eerste zes maanden van dit jaar gemiddeld 346.648 euro, een prijsstijging van +5,1% in vergelijking met het jaargemiddelde van 2024. In Vlaanderen steeg de gemiddelde prijs van een woonhuis met +2% tot 375.053 euro. In Brussel steeg de prijs naar 576.763 euro (+1,2%).
Notaris Bart van Opstal: “De prijsstijging op nationaal niveau kwam er vooral door de evolutie in Wallonië. De prijs van een woonhuis klokte er af op 270.627 euro, een stijging van +13,4%. Wellicht een tijdelijk fenomeen, omdat flink wat kopers de verlaging van de registratiebelasting van begin dit jaar hebben afgewacht.”
Woonhuizen in de Vlaamse provincies: Limburg niet langer het goedkoopst
De gemiddelde prijs van een woonhuis zat in alle Vlaamse provincies in de lift, behalve in West-Vlaanderen waar de prijs zo goed als stabiel bleef: 331.353 euro, -0,1% in vergelijking met het jaargemiddelde van 2024.
De prijs steeg het meest in de provincie Limburg: +4,4%, naar een gemiddelde van 338.609 euro. Hierdoor is Limburg niet langer meer de goedkoopste provincie om een huis te kopen.
In de duurste provincie, Vlaams-Brabant, was de prijsstijging relatief beperkt: +1,5%, naar een gemiddelde prijs van 429.793 euro.
Gemiddelde prijs van een appartement in België: 271.994 euro (+0,2% t.o.v. 2024)
Een appartement in ons land kostte in het 1ste semester van dit jaar 271.994 euro. De gemiddelde prijs bleef zo goed als stabiel in vergelijking met 2024: +0,2%.
In Vlaanderen daalde de gemiddelde prijs van een appartement lichtjes: -0,4% tot 281.541 euro. In Wallonië steeg de prijs met +3,9% naar 206.297 euro. In Brussel steeg de prijs van een appartement met +1,5%, tot een gemiddelde prijs van 295.068 euro.
Appartementen in de Vlaamse provincies
In het afgelopen semester steeg de gemiddelde prijs van een appartement in bijna alle Vlaamse provincies: van +0,2% in Limburg tot +3,1% in Vlaams-Brabant. In West-Vlaanderen was er een opvallende prijsdaling: -5,9%, naar een gemiddelde prijs van 289.729 euro.
Appartementen: nieuwbouw versus bestaand
Het aandeel nieuwbouwappartementen in ons land bedroeg het afgelopen semester 9%. Ter vergelijking: vorig jaar ging het om 11,1%. In 2021 ging het nog om 20,2%.
Gemiddeld kostte een nieuwbouwappartement in België 347.778 euro in het afgelopen semester. In 2024 ging het om 337.743 euro.
In Vlaanderen bedroeg de gemiddelde prijs 368.220 euro. Vorig jaar ging het om 357.082 euro.
De prijsevoluties in de gemeenten zijn beschikbaar via onze online Vastgoedbarometer.
Steeds meer Vlamingen kiezen ervoor om een schenking van roerende goederen zoals geld te laten registreren. In de eerste jaarhelft registreerden de notarissen 6.108 roerende schenkingen, een toename met 25,3% in vergelijking met de eerste zes maanden van 2024. De groei is minstens deels een gevolg van een nieuwe regeling die sinds begin dit jaar geldt.
Nieuwe regeling sinds 1 januari 2025
Een schenking van vastgoed, zoals een huis of een bouwgrond, moet altijd met een notariële akte gebeuren. Er is dan schenkbelasting verschuldigd. Bij roerende goederen (bijvoorbeeld geld of beleggingen) kan je kiezen voor een handgift of een bankgift. Dat kan onbelast gebeuren. Maar dan riskeert diegene die de schenking ontvangt, erfbelasting te moeten betalen als de schenker binnen de een bepaalde termijn overlijdt. Deze erfbelasting valt vaak duurder uit.
Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “Vroeger moest de schenker drie jaar in leven blijven, maar sinds begin dit jaar werd dit op initiatief van de Vlaamse Regering opgetrokken naar vijf jaar. Een roerende schenking registreren, is hierdoor extra interessant geworden.”
Registratie biedt naast fiscale ook andere voordelen
De registratie via een notaris is niet alleen om fiscale redenen een aanrader.
Notaris Bart van Opstal: “Je kan er meteen ook bepaalde voorwaarden aan koppelen waaraan hij of zij die de schenking ontvangt zich moet aan houden. De schenking kan achteraf ook niet meer betwist worden door andere personen.”
Uiteraard krijgt diegene die een schenking overweegt ook onpartijdig advies van zijn notaris. Zo kan een weloverwogen beslissing worden genomen.
Notaris Bart van Opstal: “Soms moeten we mensen zelfs wat afremmen. Te snel schenken zonder financiële buffer, is geen goed idee. Je moet er steeds voor zorgen dat je genoeg middelen overhoudt om later eventuele medische en verzorgingskosten te kunnen betalen.”
Ontdek onze podcast ‘Zeg es notaris’ over schenkingen.
Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op de nieuwsbrief van notaris.be.
Gelieve een geldig e-mail adres op te geven.
Klik hier om de eerdere nieuwsbrieven te bekijken.DANK U
U bent nu ingeschreven op onze maandelijkse nieuwsbrief.
Opvolger van:
Meester Luc Van Damme
Meester André Block